PR agency Benelux | Magazines | Copywriting | Content marketing | Communicatiebureau

Menu

Filter

SocialTel Aviv, waar je het leven viert op je bord

Tel Aviv vulde eind vorig jaar zijn arsenaal van om en bij de 400 veganadresje met Opa.

Tel Aviv heeft het allemaal: de zee, het nachtleven, de architectuur en ook steeds meer: een hedonistische culinaire scene. Foodiepelgrims raken niet uitgepraat over hun bezoek aan de heilige stad, waar chefs niet worden belemmerd door culinaire taboes, waar eten draait rond veel groenten, open vuur en pure smaken en waar bijna elk restaurant een eigen dj heeft. Het resultaat is een inventieve fusionkeuken die mensen samenbrengt. Lechajiem! (op het leven!)

Opa
 
Tel Aviv vulde eind vorig jaar zijn arsenaal van om en bij de 400 veganadresjes aan met Opa. De modernistische façade en galerielook van het restaurant met overwegend lokaal design, sluiten naadloos aan bij de minimalistische, uitgepuurde en lokale keuken van de vrouwelijke chef Shirel Berger. Hier proef je van topgerechten in de allernieuwste hotspot van de stad, verscholen als een cocon te midden van de Levinsky Market, een rauwe buurt in het zuiden van de stad.

8, Ha-Khalutzim Street

Alon Shabo

Ook in deze buurt zit toppatissier en macaronpassioné Alon Shabo. Na omzwervingen als chef patisserie in verschillende restaurants in Tel Aviv, geeft hij nu workshops en culinair advies. Als hij aan de slag gaat met klassiekers, zoals malabi, vanillepudding afgewerkt met rozenwater, granaatappelpitten en pistachenoten, dan weet je dat het compleet out-of-the-box zal zijn. Shabo staat bekend om zijn uitgesproken kleurgebruik en onconventionele vormcreaties binnen de patisserie.

48, HaKishon Street

Burek

Bij chef Barak Yehezkeli schuif je aan rond de open keuken en dineer je alsof je bij Israëlische vrienden thuis zou zijn. Het restaurant is maar één dag per week open en heeft geen menu. Dineren doe je in een ultieme relaxte sfeer rond het open keukeneiland van de chef en eindigen doe je rond de desserttafel. Dan ontpopt de chef zich tot een Jackson Pollock reïncarnatie met op bakpapier gepresenteerd en schijnbaar nonchalant samengegooid, een abstract kunstwerk van pakweg crème fraîche, kersen en peren in witte wijn, gekaramelliseerde bananen, enzovoort. Fun fact: in veel restaurants krijg je in plaats van een pepermuntje een blokje halva bij de rekening: een soort brosse marsepein, maar dan minder zoet en gemaakt van rauwe tahin en suiker. Voldaan? Dan dans je hier de nacht in, óp de tafels en op de beats van de huis-dj.

39, Tzrifin Street

Eindigen doe je in Burek rond de dessertafel. Dan ontpopt chef Barak Yehezkeli zich tot een Jackson Pollock reïncarnatie met op bakpapier gepresenteerd en schijnbaar nonchalant samengegooid, een abstract kunstwerk van pakweg crème fraîche, kersen en peren in witte wijn, gekaramelliseerde bananen, enzovoort.

Bana

Op de gelijkvloerse verdieping van een van de vele historische, witte Bauhaus-gebouwen die Tel Aviv telt, ligt Cafe Bana. Het pastelkleurige interieur, de aanwezigheid van planten en de geëtaleerde verse producten kleuren het nieuwe, feelgood vegan restaurant. Hier luidt het keukenadagium: ‘Voeding is het geneesmiddel en het geneesmiddel is voedsel’.

36, Nahmani Street

Op de gelijkvloerse verdieping van een van de vele historische, witte Bauhaus-gebouwen die Tel Aviv telt, ligt het feelgood vegan restaurant Cafe Bana.

Abraxas North

Volgens Yotam Ottolenghi is Abraxas North het beste restaurant van de stad. Zorg dat je een plekje aan de bar bemachtigt in dit toprestaurant van de beroemde Israëlische tv-kok Eyal Shani. Hier verandert het menu twee keer per dag, eet je een kleurrijk allegaartje van verfijnde gerechtjes, zoals dungesneden bietjes, direct van het tafelpapier. Een gedurfde zet, maar Shani komt ermee weg. Hij schafte ook het servies af, want hier regeren de naakte smaken. Bestel: alles (ha!). De keuken heeft trouwens geen ijskast, alles is dagvers en mesjogge lekker. En ja, ook hier barst het feest rond 22u los.

40, Lilienblum Street

Miznon

Tel Aviv is ook: streetfood. In laagdrempelige restaurants maken chefs gebruik van de rijke eettradities van de immigrantenbevolking en bereiden ze shoarma, falafel of sabich: een warme pita gevuld met gefrituurde aubergine, hardgekookt ei, een handvol salade en een rits sauzen. Eyal Shani heeft zich tot ‘King of Streetfood’ van de Israëlische hoofdstad gekroond. In de gastronomische streetfoodtent Miznon (Hebreeuws voor snackbar) vult hij zijn pita’s met topingrediënten als entrecote, kippenlevers en ratatouille. Zo verheft hij de banale pita tot een übercoole hipstersnack. Topper: intimate ofte langzaam gestoofd rundvlees. Of bestel geroosterde bloemkool (in zijn geheel), het signatuurgerecht van Tel Aviv dat Shani wereldwijd introduceerde.

23, Ibn Gabirol Street

Ha’achim

Nergens wordt zoveel food geshared als in Tel Aviv. Zo ook in Ha’achim (Hebreeuws voor ‘broers’). De broers Assaf en Yotam schotelen traditionele Israëlische gerechten voor, recht van de grill en klaar om te delen. Aanrader is de all-you-can-eat-weekendbrunch met een overvoed aan lekkernijen. Denk gegrilde groenten (hoe kan het ook anders), gerookte vis of shakshuka, een eenpansgerecht op basis van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus. Eet je met gegrild brood, taco’s of een slaatje.

12, Ibn Gabirol Street

M25

Het beste vleesrestaurant van de stad bevindt zich naast de Carmelmarkt, op 25 meter van de bijhorende slagerij. Stierenhart, kalfshersenen of rundstong: hier kies je zelf je favorieten. Bestel de shakshuka met kalfshersenen, langzaam gegaard stierenhart of arayes, gegrilde pita gevuld met lamsgehakt.

Simtat HaCarmel 30

Dallal Bakery

In de charmante Neve Tzedek-buurt ligt Dallal Bakery, waar het innovatieve fusionkarakter van Tel Aviv wordt geëtaleerd in een toonbank vol zoetigheden. Hier vind je Europese klassiekers met een Israëlische twist. Bestel er millefeuille of rugelach, Joodse koekjes met jam en pecannoten. Heb je geen plaats om te zitten? Neem dan je takeawaygebak mee voor een picknick aan het Alma-strand.

7, Kol Israel Haverim Street