Blog | Van SEO naar GEO: hoe jouw bedrijf extra zichtbaar wordt dankzij AI
14-05-2025

Blog | Van SEO naar GEO: hoe jouw bedrijf extra zichtbaar wordt dankzij AI

Jarenlang was een hoge Google-ranking het resultaat van degelijke inspanningen op het vlak van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Met de opkomst van artificiële intelligentie is er een extra uitdaging in online vindbaarheid ontstaan: ‘GEO’, ofwel Generative Engine Optimization. Say what? Inderdaad: waar mensen hun vragen vroeger intikten in Google of andere zoekrobots, wenden ze zich vandaag steeds vaker tot AI-gedreven zoekplatformen zoals ChatGPT of de nieuwste AI-integraties binnen zoekmachines als Bing en Google. Daar zijn context, geloofwaardigheid en autoriteit belangrijker dan zoekwoorden. Wij leggen uit waarom GEO het nieuwe SEO is en hoe jij jouw website hierop kan afstemmen.

GEO versus SEO
Waar traditionele SEO gebruikmaakt van zoekwoorden, woordenclusters en de kwaliteit van content om websites te ranken, vertrekt GEO vanuit de online betrouwbaarheid en relevantie van jouw bedrijf, website en content. Denk even mee: iemand stelt een vraag aan een AI-gestuurde zoekmachine. Het antwoord dat verschijnt, is gegenereerd op basis van duizenden online bronnen. Jouw taak? Zorgen dat jouw bedrijf daar tussen zit.

4 tips om je content klaar te maken voor GEO 👇

1. PR-strategie
Een waardevolle vermelding in de pers is niet alleen goed voor de reputatie en de herkenning van je bedrijf, het versterkt ook je autoriteit en daar smullen AI-systemen van. Zorg dus dat je zichtbaar bent op betrouwbare, onafhankelijke mediasites.

2. Reviews
Net als bij klassieke zoekopdrachten zijn klantbeoordelingen ook voor AI-systemen cruciaal. Recente, geloofwaardige reviews versterken jouw betrouwbaarheid binnen gegenereerde antwoorden. Vraag dus actief aan je klanten om online feedback te geven.

3. Blog of nieuwspagina
Een actieve blog of nieuwssectie houdt jouw website levendig en daardoor interessant voor de klassieke zoekrobots. Daarnaast toon je ermee aan dat je inspeelt op actuele thema’s én inhoudelijke expertise in huis hebt. Door in je artikels te anticiperen op vragen van je doelgroep, vergroot je bovendien de kans dat je content wordt opgenomen in AI-gegenereerde antwoorden.

4. Gebruik menselijke taal
Zowel SEO als GEO geven de voorkeur aan natuurlijke, begrijpelijke taal. Vermijd vakjargon, richt je tot je lezer en schrijf met je doelgroep in gedachten. Stel jezelf de vraag: welke vraag of formulering zouden mensen gebruiken om mijn product of dienst te vinden? Denk in volledige zinnen en combineer meerdere zoektermen in één natuurlijk leesbare context.

Conclusie
SEO blijft belangrijk. Google is vandaag immers nog steeds het meest gebruikte zoekkanaal. Maar ook GEO wint snel aan belang. De kunst is om beide te combineren. Wie nu al inzet op betrouwbaarheid en context, wint op de lange termijn.

Hulp nodig? Wij ondersteunen je graag. Contacteer ons vrijblijvend.

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.