Collectie vazen van Braziliaans designer Domingos Tótora voor Gardeco Objects
16-02-2024

Collectie vazen van Braziliaans designer Domingos Tótora voor Gardeco Objects

Gardeco Objects pakt uit met een nieuwe collectie vazen uit papierpulp, die werd ontworpen door de gerenommeerde Braziliaanse ontwerper Domingos Tótora. Elke vaas uit de collectie ‘Vaso Formigueiro’ is gemaakt uit oud papier en karton en werd met de hulp van de gemeenschap van Maria da Fé in Brazilië verzameld. Gardeco Objects streeft naar een duurzaam, ethisch en sociaal geëngageerd productieproces en illustreert met de collectie hoe dat kan leiden tot de creatie van bijzondere designobjecten.

Met de hand gekneed
De vazen uit de ‘Vaso Formigueiro’ collectie worden op een duurzame manier geproduceerd in Tótora’s studio in Maria da Fé in Brazilië. De natuur en het landschap in deze regio, met in het bijzonder de kenmerkende majestueuze termietenheuvels, vormden de inspiratiebron voor de ontwerpen. Bovendien werkte de gemeenschap van Maria da Fe mee aan de creatie van de vazen.

Tijdens het maakproces worden kleine stukjes karton gebroken en omgezet tot pulp. Het vormt de basis van ieder object van Domingos Tótora. De vazen krijgen daarna hun definitieve vorm door de gerecycleerde materie met de hand te vormen tot het gewenste model. Het zorgt er verder voor dat het karton weer zijn houtachtige structuur aanneemt. Elke vaas wordt verder gekleurd met natuurlijke pigmenten en gedroogd in de Braziliaanse zon. Ook de afwerking gebeurt volledig met de hand. De aardse oker- en dieprode kleurschakeringen refereren aan de natuurlijke kleur van de grond in de landelijke gebieden Minas Gerais, de Braziliaanse staat waaruit Tótora afkomstig is.

Over Domingos Tótora
Domingos Tótora krijgt wereldwijde erkenning voor zijn buitengewone kunstwerken in warme bruin- en roodtinten. De leidraad doorheen het werk van de bekende Braziliaanse ontwerper is duurzaamheid en sereniteit met respect voor de omgeving. Die signatuur zorgt voor de perfecte match met de visie van Gardeco Objects op het verantwoord ontwerpen en produceren van kunst en design.

Tótora is de oprichter van Studio Domingos Tótora in het Braziliaanse Maria da Fé, een plek waar natuur en hedendaags design elkaar ontmoeten. Naast kunstobjecten maakt de designer ook meubelstukken uit gerecycleerd karton die de hele wereld rondgaan. Zijn unieke werken worden onder meer tentoongesteld in Londen, Milaan en New York.

SAVVY x Gardeco: internationale persrelaties
Bekijk onze andere cases hier.

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.