Het gouden hart van Belgisch designicoon The Visitor
15-02-2023

Het gouden hart van Belgisch designicoon The Visitor

In 2019 vierde The Visitor, het Belgische designobject dat internationaal uitgroeide tot een geliefde gast in vele interieurs, zijn tiende verjaardag met een beperkte oplage van met goud belegde mini-Visitors. Vandaag toont The Visitor zijn gouden hart en deelt het een deel van de opbrengst van die bijzondere limitededitionreeks met twee sociale projecten. Daarmee is de cirkel rond, want elke Visitor wordt handgemaakt geboren in een Braziliaanse keramiekstudio die werk biedt aan omwonenden. Ook in de toekomst staat sociaal engagement in het charter van de West-Vlaamse designfirma Gardeco Objects gebrand.

In 2009 werd ‘The Visitor’ — het geesteskind van de Belgische kunstenaar Guido Deleu — geboren en opgenomen in de collectie van de Vlaamse designfirma Gardeco Objects. Het personage staart verwonderd naar de hemel en groeide dankzij zijn vriendelijke uitstraling en universele herkenbaarheid internationaal uit tot een iconisch designobject en een geliefde gast in vele hedendaagse interieurs.

Elke Visitor wordt handgemaakt en begint zijn reis in de Braziliaanse keramiekstudio Cores Da Terra, gelegen in een van de armste regio’s van het land. De naam, die ‘kleuren van de aarde’ betekent, weerspiegelt een van de kernwaarden van de studio: duurzaamheid. Organische grondstoffen zoals klei en natuurlijke pigmenten vormen de basis van handgemaakte kunstobjecten. Een andere kernwaarde van de studio is sociale verantwoordelijkheid: door omwonenden op te leiden tot keramisten worden er jobs gecreëerd en gaat de levenskwaliteit van de gezinnen erop vooruit.

Tien jaar The Visitor
De tiende verjaardag van The Visitor werd in 2019 gevierd met de lancering van een tijdelijk beschikbare mini-Visitor in 24-karaat bladgoud. Daarvoor werd een extra halte aan dit unieke reisverhaal toegevoegd: Venetië. Daar werden de mini-Visitors met goud belegd in de studio van Mario Berta Battiloro, het laatste Europese atelier dat goud op ambachtelijke wijze verwerkt tot flinterdunne vellen bladgoud aan de hand van een techniek die dateert uit de 11de eeuw.

Samen met Ceifar, een organisatie die zich inzet voor families in de favela’s van de Braziliaanse stad Salvador da Bahia, besliste Gardeco Objects om een deel van de opbrengst van de gouden Visitors in te zetten op twee sociale projecten die het leven in de favela’s draaglijker maken.

Gouden hart
Het eerste project is de financiering van brillen voor de leerlingen van een lagere school. Zonder visuele ondersteuning zouden veel kinderen uiteindelijk geen lessen meer kunnen volgen, met een uitzichtloze toekomst als gevolg. Het tweede sociale project waar The Visitor zijn schouders onder zet, is de oprichting van een outdoorspeelpark in samenwerking met Carta Mundi en de Koning Boudewijnstichting. Omdat alles draait rond spelenderwijs leren werd er onder andere een moestuin aangelegd en als kers op de taart kreeg de Visitor een centrale plaats in het geheel.

Gardeco Objects wil in de toekomst investeren in meer sociale projecten. Bij de keuze willen ze zich vooral laten leiden door buikgevoel. Voor hartverwarmende projecten waarbij zo weinig mogelijk budget wordt opgeslorpt door overheadkosten en waarbij de mensen zélf de motor zijn, levert Gardeco Objects graag de brandstof.

SAVVY x GARDECO: internationale perscampagne
Bekijk onze andere cases hier.

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.