Minus.05: het summum van residentieel minimalisme door minus interieurarchitecten
22-07-2022

Minus.05: het summum van residentieel minimalisme door minus interieurarchitecten

In het centrum van Reningelst staat een beschermde gevel die nietsvermoedend toegang geeft tot de minimalistische woning van interieurarchitecten Sophie Popelier en Wim Carton. De gevel bleef intact, maar het pand werd herbestemd tot Minus.05: een hedendaagse privéwoning die de lange schrijnwerkersgeschiedenis van de familie verbindt met de onaflatende drang van zijn bewoners om ideeën, detailleringen en afwerkingen tot het uiterste te drijven: van zwevende kastmodules over massief eiken maatmeubilair tot een eigen designcollectie.

Ooit was Minus.05 de woning van de overgrootvader van Wim Carton. Het schrijnwerkersatelier lag naast de woning. De raamkozijnen maakte hij zelf en ook de houten dakgoot is origineel vakmanschap. En hoewel de woning door Wim en zijn echtgenote Sophie werd herbestemd tot hedendaagse privéwoning, zijn de sporen van die familiegeschiedenis nog duidelijk zichtbaar. Niet alleen in de beschermde gevel, maar ook in het behoud van de authentieke vloertegels, plafondmolures, deuren en dakgebintes.

Box-in-a-box
Minus.05 bestaat uit een ‘Day & Night’ gedeelte. Night, dat is het oude gedeelte van het pand waar zich nu het slaapgedeelte van de bewoners bevindt. Geen enkele muur, vloer of deur werden verplaatst of verwijderd. Geïnspireerd op het box-in-a-boxprincipe kreeg het oude pand met valse wanden wel een hedendaagse, blanke invulling en een kader waarlangs technieken onzichtbaar konden worden gemaakt. Day, dat is de moderne aanbouw in de tuin waar zich vandaag de leefruimtes van de bewoners bevinden. De typische Vlaamse architectuur van weleer met een aaneenschakeling van koterijen werd vervangen door een langgerekt, glazen 4x4x40 volume dat binnen vooral gekenmerkt wordt door zwevend meubilair en een uitgekiende puzzel van muren en lijnen die perfect in elkaar overvloeien. Ook de overgang van Night naar Day verloopt geruisloos: met vloeren die naadloos in plinten overlopen. En met hetzelfde oeverloze gevoel van rust in de beleving van architectuur doorheen het hele pand.

Zwevende kastmodules
Ontwerpen is gommen, en net zoals in alle Minus-realisaties in België en buiten de landsgrenzen vind je ook in Minus.05 het bewijs van het vakmanschap in de details. En dat gaat ver: tot de afwezige aanwezigheid van stopcontacten en andere technieken of de uitwerking van een radiatorrooster in de berging. Minus.05 is een uitgepuurde stijlbijbel waar minimalisme tot het absolute uiterste wordt gedreven. Om dat te kunnen verwezenlijken hebben de interieurarchitecten en meubelmakers van Minus hun eigen schrijnwerkatelier broodnodig. Daar worden out-of-the-boxideeën omgezet in uniek maatmeubilair, zoals de zwevende kastmodules van Minus, maar ook in een eigen designcollectie.

SAVVY x minus: internationale perscampagne
Neem ook verder een kijkje in ons portfolio: Cases

(Fotografie: Piet-Albert Goethals en cafeine.be)

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.